Eén Voorne-Putten vaart er wel bij

Rotterdam heeft Rotterdammers. Zeeland koestert haar Zeeuwen. En Voorne-Putten? Wie ´maken´ ons eiland eigenlijk? Voorne-Puttenaren? Of dan toch de collectie Hellevoeters, Briellenaren, Spijkenissers, Geervlieters, Heenvlieters, Zuidlanders, Simonshavenaars, Tintenaars, Bernissers, Vierpoldenaren, Abbenbroekers, Zwartewalers, Nieuwenhoorners, Oudenhoorners, Berenplaters, Bierters, Hekelingers, Oostvoornaars en Rockanjenaars?

“Ach, je verzint gewoon een slogan, plakt er een mooi logo bij en dan ben je klaar,” merkte een van de aanwezigen op tijdens de brainstormbijeenkomst over ‘Het merk Voorne-Putten’ op 8 oktober in het Carlton Oasis hotel in Spijkenisse. De heer kwam uit Oostvoorne. Hij had al lang en breed onderzoek gedaan en wist te vertellen dat we ‘vorstelijk leven in een rijke omgeving’. En dat ‘kleiduiven schieten’ en ‘hippische sporten’ dé highlights zijn van ons eiland.

Ik begreep zijn redenering, maar zette er tegelijkertijd vraagtekens bij. Niet alleen als ras-Spijkenisser, ook als Voorne-Puttenaar. Waar ik wél potentie in zag? Ons eiland bulkt van contrasten. Modern – Historie, Jong – Oud, Rust – Hectiek, Groen – Industrie, Polder – Stad. Volgens mij is dat uniek. Vooral als we gluren bij de buren van het zilte Zeeland en het ruige Rotterdam.

Eén Voorne-Putten maakt dat we krachtiger, leuker en gezelliger kunnen wonen, leven en ondernemen. Wij zijn met z’n allen de ziel van het eiland. Net zoals medewerkers de identiteit vormen van een bedrijf. Dan ga je niet over één nacht ijs. Dan verzin je niet ‘even snel’ een pay-off, maar ga je graven. Naar zoveel mogelijk verhalen. Naar het DNA. En vanuit die kern ontstaat een succesverhaal.

Het verschil tussen ‘even snel’ en ‘snel’ is essentieel. De vijf eilandgemeenten hebben dat goed begrepen. Er is een mate van urgentie. De vaart moet er in. Dat zorgt voor welvaart. En even terzijde, ‘vaart’ is misschien ook nog wel een mooi metaforisch ankerpunt binnen het typisch Voorne-Putse thema water. Laten we daarom Voorne-Putten met elkaar delen. Geen gezever. En laten we onze verhalen delen. Dan drijft onze ziel vanzelf boven. En gaat snel nóg sneller.

Mail me je verhalen. Dan ontstaan er gave dingen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *